BALIKLARDA YUMURTALIK (GONADLAR)

Balıklarda gonadlar dişilerde ovaryum, erkeklerde testistir

Balıklarda üreme organları vücut boşluğunun üst kısmında hava kesesinin altında uzunlamasına bir çift olarak bulunurlar. Ovaryumlar ve testisler gelişimin ilk dönemlerinde ayırt edilemezler. Gelişme ilerledikçe farklılaşma ortaya çıkar.
Ovaryumlar kesemsi yapıdadır ve büyüklüğü üreme mevsimine bağlı olarak değişir, üreme döneminde ağırlıkları vücut ağırlığının %30-70’ne kadar ulaşır. Rengi sarıdır ve tanecikli yapı gösterir. Ortalarında bir boşluk bulunur ve devamında yumurta kanalı gelir. Olgunlaşan yumurtalar ovaryum içindeki boşluğa bırakılır ve
yumurta kanalı ile dışarı atılır.
Testislerin yapısı düz ve rengi beyazdır. Üreme mevsiminde ağırlıkları vücut ağırlığının %12’i kadardır. Spermler testislerde oluşur ve sperm kanalıyla dışarı iletilir.


Balıkların cinsiyetleri genellikle ayrıdır. Erkeklerde genellikle sperm üretimi testiste gerçekleşirken dişilerde yumurta üretimi yumurtalıklarda olur.

Yumurtalıkta oluşan yumurtaların erkeğin spermi ile döllenmesi balıklarda farklılıklar gösterir.Birçok türde yumurtalıktan dışarı atılan yumurtalar erkek tarafından üzerine sperm akıtarak gerçekleşir. Vatozlarda ise spermler vücuda alınarak yumurtalıkta bulunan yumurtalar iç döllenme ile karşılaşırlar.

Balıklarda Üreme hakkında daha fazla bilgi için Balıklarda Üreme sayfamızı ziyaret edin....
RSS Feed
Forum Sayfası İçin Tıklayın...

Siteye gitmek için tıklayın.
BALIK FİZYOLOJİSİ